Grijswater

Grijswater Bespaar het milieu en bespaar geld

In Nederland verbruikt de gemiddelde inwoner ongeveer 135 liter per persoon per dag. Voor het overgrote deel wordt dit gebruikt voor toepassingen waar eigenlijk helemaal geen dure drinkwaterkwaliteit noodzakelijk is. Feitelijk verbruiken we meer dan 50% duur drinkwater voor onnodige toepassingen.
In plaats van drinkwater zouden we voor die 50% ook gefilterd regenwater kunnen gebruiken. Vaak is dat zelfs beter, omdat regenwater minder kalk bevat en er dus minder wasmiddelen noodzakelijk zijn (minder belasting van het milieu). Bovendien behoren kalkaanslag in de wasmachine en urineaanslag in het toilet voorgoed tot de voltooid verleden tijd.

Voordelen van regenwaterbenutting

Groot voordeel van regenwater is dat het gratis is. Daarnaast hoeft het niet eerst tot drinkwater opgewerkt te worden en vervolgens over lange afstanden getransporteerd te worden. Op de plaats waar het valt kan het direct gebruikt worden.

Er zijn een aantal toepassingen waarvoor gefilterd regenwater gebruikt kan worden:
  • Bij onze toiletspoelingen gaat een groot deel van ons dure drinkwater verloren. Hier zijn grote besparingen mogelijk.
  • Door onze wasmachine spoelt ook een groot aantal liters drinkwater weg. Ook hier valt veel te besparen, bovendien is regenwater perfect voor de wasmachine dankzij het zachte karakter, kalkaanslag behoort met regenwater dus tot de verleden tijd.
  • Voor de tuin is regenwater ook perfect geschikt. Het zachte regenwater is beter in staat om mineralen op te nemen dan het harde drinkwater.
Daarnaast vormen regenwatersystemen een perfecte oplossing in het kader van het integrale waterbeheer. Het verbruik van grondwater zal afnemen en daarmee ook de verdroging van onze natuur. Bovendien fungeren de tanks als buffer waardoor de piekbelasting op het rioolstelsel afneemt. Het aantal milieuvervuilende overstorten van het riool op ons oppervlaktewater neemt dankzij regenwaterbenutting dus sterk af.

Regenwatersystemen bieden dus veel meer dan alleen het gratis voordeel dat uit de lucht komt vallen!

(Bron: GEP Regenwater systemen)