Materiaal

EDPM-folie

Een bitumineuze dakbedekking bestaat uit asfaltfolie. Gebruikt als buitenmateriaal dak. De productie van bitumen vervuilt het milieu en doet een aanslag op schaarse grondstoffen. Een milieuvriendelijker alternatief is EPDM-folie.

EPDM staat voor ethyleen-polypropeen-di-monomeer. Het is een elastomere kunststof, een synthetisch rubber die in een laag (folie) wordt aangebracht. De basisgrondstof is aardolie. De levensduur is circa 25 jaar en dat is hoger dan van een bitumineuze dakbedekking. Bij de fabricage van beide materialen komen schadelijke stoffen vrijd maar overall is EPDM, mede dankzij de lange levensduur, milieuvriendelijker. EPDM kun je niet omsmelten. Los gelegd of mechanisch bevestigd is het wel geschikt voor primair hergebruik. Je kunt het hergebruiken en bij stort of verbranding komen nauwelijks schadelijke stoffen vrij.

EPDM-folie bestaat sinds de jaren zestig. Het is goed bestand tegen weersinvloeden. De folie is meestal 1,2 mm dik en wordt in grote oppervlakten geleverd, soms zelfs op maat van het dak.