Nieuwsbrief
Tijdens een persconferentie i.v.m. de verschijning van het Jaarverslag 2003, heeft hoofddirecteur George Verberg van Gasunie het concept van de `Virtual Power Plant` gepresenteerd. Dit concept is gebaseerd op een micro- of mini-warmtekrachtinstallatie, die is ontwikkeld door Gasunie Research. Daarmee kan straks ook in huishoudens stroom worden opgewekt, waardoor een grote besparing op energiekosten mag worden verwacht. De eerste prototypes zijn getest en naar verwachting zullen er in 2005 enkele honderden in Nederland worden geplaatst.
De geplaatste units kunnen op afstand centraal worden gestuurd, waardoor er feitelijk sprake is van een `virtual power plant`, een virtuele elektriciteitscentrale.
Met deze installatie wordt:
- een hoge efficiency bereikt;
- de CO2-emissies verlaagd;
- betrouwbaarheid en flexibiliteit van de energievoorziening verbeterd;
- de toekomstige realisatie van een op waterstof gebaseerd energiehuishouding gestimuleerd.
George Verberg zei hooggespannen verwachtingen te hebben van de `virtual power plant` en schatte dat een omvangrijke marktpenetratie zo`n 5 tot 10 jaar zou duren.
Demonstratie van de eerste honderd microWK-systemen in de praktijk.
Verschillende opwektechnieken zijn mogelijk zoals:
- De Otto-motor
- Stirlingmotor
- Stoommachine en
- Brandstofcel
De Gasunie heeft de afgelopen jaren onderzoek verricht aan deze verschillende opwektechnieken. De Stirlingmotor is thans zover doorontwikkeld dat een eerste demonstratie met 100 microWK-systemen in de praktijk in samenwerking met energiedistribu-tiebedrijven op korte termijn kan plaatsvinden. Deze demonstratie van microWK moet betrokken partijen informatie verschaffen over o.a. de inpasbaarheid van deze nieuwe gastoepassing in individuele woningen. Verdere doorontwikkeling van microWK zal uiteindelijk betekenen dat deze techniek volledig wordt geïntegreerd in de HR-combiketel. Dat betekent in de nabije toekomst het opwekken van HR-stroom en HR-warmte in de woning met aardgas. Omdat aardgas van alle fossiele brandstoffen verreweg de schoonste is (laagste CO2-uitstoot) en de opwekking van warmte en kracht op HR-niveau alleen met aardgas kan plaatsvinden wordt aardgas als transitiebrandstof gezien op weg naar een maximaal duurzame energiehuishouding.