Sanitair

De sterke stijging van het waterverbruik tijdens deze eeuw is grotendeels te verklaren door de toename van het gebruik van huishoudelijke apparaten die het leven aanzienlijk hebben vergemakkelijkt. Uw toilet, bijvoorbeeld, spoelt gemiddeld 40% van uw verbruikt water door. De meeste fabrikanten van huishoudelijke apparaten hebben een uitgebreid gamma van waterbesparend sanitair. Wij geven u enkele nuttige tips die u kunnen helpen om water te besparen.

Het toilet

  • Zuinige stortbakken en closetpotten - Een normale stortbak verbruikt ongeveer 9 liter water per spoelbeurt. Een 6-liter-stortbak is veel zuiniger. Zo'n stortbak moet u wel combineren met een 6-liter-toiletpot om een goede spoeling te behouden.
  • Toilet met spaartoets - Dit type toilet biedt de mogelijkheid om de spoeling op eender welk moment te onderbreken. Hiermee bespaart u al snel 50% water.
  • Ombouwsets - Er zijn ook ombouwsets op de markt om uw oud toilet van een regelbare spoeling te voorzien.
  • Urinoir - Een urinoir is zeer zuinig met water; bij een spoeling wordt immers maar 1 tot 2 liter gebruikt. Hoewel de hygiëne in publieke urinoirs soms bedenkelijk is, zijn er nu binnenhuisurinoirs die niet zullen misstaan in uw woning.

De kranen

  • Kranen met een laag standaarddebiet - Standaard loopt er door een kraan 9 liter water per minuut. Kranen met een debiet van 4 liter zorgen ervoor dat er minder water nodeloos wegvloeit.
  • Doorstroombegrenzer - Een doorstroombegrenzer verlaagt het debiet van uw kraan. Het is een goedkoop alternatief (ongeveer ? 12,50), maar u moet wel even informeren bij uw installateur of uw warmwatertoestel hiervoor geschikt is.
  • Sproeikop - Dit is een hulpstukje dat op het uiteinde van de kraanmond wordt gemonteerd. Het zorgt ervoor dat er lucht wordt gemengd met het water zodat u een mousserende straal krijgt die de vergelijking met een standaardwaterstraal perfect kan doorstaan, terwijl u toch minder water verbruikt.
  • Eén- en tweegreepsmengkranen - Er gaat bij traditionele tweegreepskranen meestal veel water verloren eer de juiste watertemperatuur wordt bereikt. Daarom zijn er nu één -en tweegreepsmengkranen die op een eenvoudige manier toelaten om het water te mengen zonder dat er teveel nodeloos wegloopt. Vooral bij éénmengskranen kunt u met één hand makkelijk de watertemperatuur regelen en snel de kraan toedraaien.

De douche

  • Spaardouche sproeikop - Een sproeikop wordt geplaatst aan het mondstuk van de douchekop en vermengt het water met lucht. Het resultaat is een krachtige straal die toch minder water kost.
  • Spaardouche met regelbare douche-ring - De voorgaande douchekop heeft als nadeel dat u de straal maar moet nemen voor wat ze is. Met een regelbare douche-ring kunt u de waterstraal naar eigen wens afstellen en dit binnen een marge van 3 tot de traditionele 13 liter per minuut.
  • Thermostatische mengkranen - Vooraleer u gaat douchen, gaat u eerst het water op de gewenste temperatuur brengen door de kraan wat te laten lopen. Een thermostatische mengkraan vermijdt dat u nodeloos water moet laten weglopen. U stelt de juiste temperatuur vooraf in en de kraan doet de rest.