Verwarmen

Lage Temperatuurverwarming (LTV)

Onder lage temperatuur verwarming wordt verstaan een verwarming waarvan verwarmingswater-temperatuur maximaal 55ºC bedraagt. Onderstaand ziet u de voordelen van een lage temperatuurverwarming ten opzichte van een hoge temperatuurverwarming waarbij de temperatuur van het verwarmingswater tot 90ºC kan zijn:
  • Zeer energiezuinig
  • Geschikt voor toepassing met alternatieve energie-opwekking
  • Comfortabel binnenhuisklimaat
  • Weldadig binnenmilieu

De belangrijkste systemen op het gebied van lage temperatuurverwarming zijn vloer- en wandverwarming.

Lage-temperatuurverwarming met een warmtepomp

De laatste tijd neemt de vraag naar dit systeem sterk toe, onder andere in combinatie met vloer- of wand- verwarming. In dit geval moet er aandacht besteed worden aan de capaciteit en de opvoerhoogte van de circulatiepomp in de warmtepomp. Bij het toepassen van standaard buislengtes per groep voldoet deze pomp meestal niet en moet een andere pomp ingebouwd worden. In plaats van het aanpassen van de pomp, kan ook het ontwerp van vloer- en/of wandverwarming worden aangepast door het toepassen van meerdere/kortere groepen.
De maximum temperatuur is meestal niet hoger dan 50ºC, dus een temperatuurbeveiliging voor de vloer- of wandverwarming is niet aan de orde.

Lage-temperatuurverwarming met een c.v. ketel

Ook dit systeem wordt steeds meer toegepast in combinatie met vloer- of wandverwarming. Met betrekking tot de pompcapaciteit en de opvoerhoogte geldt hetzelfde als hierboven vermeld is. Bovendien moet er aandacht besteed worden aan de temperatuurregeling en beveiliging.
De c.v. ketels tot 50 kW vermogen zijn over het algemeen voorzien van een circulatiepomp. Deze pomp moet aangepast worden. Wanneer de ketelpomp niet vervangen wordt of kan worden moet de vloerverwarming hierop aangepast worden.

(Bron: Informatiepunt Duurzaam Bouwen)