Warmetepompen

Energie uit de omgeving

Onze omgeving zit vol met energie. In de lucht, in de bodem en in water, je kunt het zo gek niet bedenken of er zit energie in. Deze energie is 'laagwaardig'; de temperaturen zijn niet hoog of laag genoeg om direct te benutten. Maar daar is iets op bedacht. Warmtepompen kunnen de omgevings-energie omzetten in bruikbare energie, voor verwarming en ook koeling van gebouwen. Maar er bestaan ook kleinere uitvoeringen, die alleen maar het tapwater verwarmen, de warmtepompboilers.

Hoog comfort

Warmtepompen werken het best wanneer er maar weinig warmte wordt gevraagd. Het is dus belangrijk om de woning goed te isoleren. Daarnaast moet u kiezen voor een verwarmingssysteem met een lage temperatuur, zoals vloer- en wandverwarming. Bij dergelijke systemen is een beetje warmte al voldoende voor een hoog comfort in de woning. Een warmtepomp gaat dan ook altijd gepaard met een lage-temperatuurverwarming. Zo'n systeem legt u niet zomaar aan. U doet het eigenlijk alleen bij nieuwbouw of bij een grondige renovatie van de woning.

Dubbele besparing

De kosten zijn geheel afhankelijk van de omvang van het systeem. Met een warmtepomp spaart u gas uit voor verwarming. Dat gaat al gauw om enkele honderden kuubs per jaar.Bovendien kunt u de woning ook koelen met de warmtepomp. En dat komt juist bij de goede isolatie goed van pas. Koeling met een warmtepomp is goedkoper dan met een doorsnee airco-installatie.En net als de andere duurzame installaties, kunt u warmtepompen financieren uit een hypotheek. Zie hiervoor de Rekenmodule Woninggebonden Energiemaatregelen op deze website.

(Bron: Projectbureau Duurzame Energie)